Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Moje dítě má ekzém! 5 způsobů, jak s ním zatočit

Moje dítě má ekzém! 5 způsobů, jak s ním zatočit

Moje dítě má ekzém! 5 způsobů, jak s ním zatočit

4. března 2021 od Vanda Vízková

4. března 2021 4 minuty čtení
Připravil/a Vanda Vízková ve spolupráci s expertem Bc. Daniela Gregorová, DiS

Svědí, bolí, obtěžuje a nutí je k pláči – ekzém straší děti i jejich rodiče. Některý lze vyléčit, jiný jen zmírnit, ale v obou případech jde dítěti a jeho zanícené pokožce ulevit. S Bc. Danielou Gregorovou DiS., odbornicí na produkty určené na kůži trpící různými onemocněními, jsme pro vás sepsali ty nejúčinnější rady a tipy.

Ekzém nebo atopický ekzém?

Je to rozdíl. Ekzém označuje dlouhodobý svědivý kožní zánět, který se projevuje suchostí až šupinatěním pokožky, začervenáním, bolestivostí, a dokonce i praskáním kůže. Dospělé trápí často třeba na rukou v období, kdy je pokožka vystavována nízkým teplotám, častému mytí a nedostatečné hydrataci. Děti zase mívají ekzém okolo pusy. „V obou případech se jedná o onemocnění, které se dá dostatečnou hydratací pokožky vyléčit,“ uvádí Daniela Gregorová.  
Proti tomu je atopický ekzém chronické kožní onemocnění, které se projevuje opakovanými záněty. Příznakem klidové fáze atopického ekzému je suchá pokožka, o kterou je potřeba pečovat a pravidelně ji promazávat. Akutní fáze se vyznačuje zarudlými, oteklými, svědivými ložisky, na kterých se mohou objevit i puchýřky či vyrážka. „Může se objevit kdykoli během života a jeho projevy lze více či méně úspěšně tlumit, ale nelze je nikdy zcela vyléčit,“ vysvětluje expertka.

V obou případech lze ale správnou péčí stav pokožky a onemocnění výrazně ovlivnit směrem k lepšímu.

Jak tedy můžete svému dítěti od ekzému ulevit?

1.  Zamezit škrábání

Malé děti může svědění a potřeba se poškrábat budit i ze spánku. Miminko do jednoho roku věku se samo poškrábat neumí, a tak ho tento diskomfort nutí k pláči. Škrábání ale vede k porušení kůže, k zánětu, a ten zase jen k silnějšímu nutkání se škrábat. „Tomuto začarovanému kruhu se lze vyhnout tím, že budete udržovat nehty svých dětí velmi krátké a hladké, aby nemohly kůži škrábáním poškodit,“ radí odbornice. „Na noc v případě potřeby nasazujte dětem bavlněné rukavice.“ A když dítěti přeci jen potřebujete od svědění nějak ulevit? „Svědící místa neškrábejte ani nehlaďte. Místo toho je jemně poklepávejte rukou – to svědění zklidní, ale nepoškozuje to kožní bariéru,“ dělí se o účinné tipy odbornice.

2. Pokožku mýt šetrně

Před koupelemi dejte přednost sprchování – je rychlejší a pokožka při něm tolik neztrácí ochranný lipidický plášť. „Dále není dobré dítě sprchovat nebo koupat každý den,“ říká Daniela Gregorová. Teplota vody by neměla přesahovat 32 °C. Teplejší voda přispívá k vysušování pokožky. „K mytí nepoužívejte žádné dráždivé, barvené a parfemované přípravky. Dítě trpící ekzémem myjte buď v čisté vodě, nebo ichtamolovým mýdlem, popřípadě v olejových mycích přípravcích,“ radí expertka. Vynechte také mytí drsnými houbami nebo žínkami. A jak pokožku ošetřit po mytí? „Dítě osušte poklepáváním ručníku, netřete ho. Klíčové je namazat pokožku ochranným krémem do 3 minut od skončení koupele. Jen tak absorbuje z krému maximum pečujících látek.
Tip redakce:
Pokožce od svědění uleví
Mixa Baby Zklidňující a čisticí olej Atopiance (koupit v e-shopu). K mytí ho lze používat na citlivou atopickou pokožku miminek, dětí i dospělých.  

3. Mazat, mazat, mazat

Kromě ošetření krémem nebo tělovým mlékem po koupeli byste měli pokožku dítěte promazávat ještě alespoň dvakrát denně, postižená místa klidně častěji. Používejte přípravky bohatě hydratační s hutnou texturou, která doplní vodu a lipidy. Samozřejmostí by měly být přípravky nedráždivé a bez parfemace. „Skladovat je můžete v ledničce, protože chladné přípravky přinášejí pokožce dítěte během nanášení větší pocit úlevy,“ doporučuje Daniela Gregorová. Pokud ošetřujete pokožku přípravky s kortikoidy, nezapomeňte daná místa po chvíli ještě namazat i krémem nebo tělovým mlékem. „Dále doporučuji mít bariérový krém vždy po ruce i na několika místech v bytě nebo v kabelce. Umožní vám to snadno kdykoli krém aplikovat, a tím urychlit hojení akutní fáze atopické dermatitidy,“ dodává.
Tip redakce:
Chladivý pocit úlevy, zklidnění i hloubkovou regeneraci pokožce dopřeje třeba
Sebamed Baby Dětské tělové mléko (koupit v e-shopu). Pokud ho navíc budete uchovávat v ledničce, pocit úlevy se ještě zesílí. Na zarudlá svědící místa pomůže NIVEA Baby SOS Krém Pure & Sensitive (koupit v e-shopu).

4. Přizpůsobit jídlo a životní prostředí, omezit stres

Tyto faktory ovlivňují kvalitu našeho života a zdraví ve všech ohledech, odráží se tedy i na stavu pokožky s ekzémem. I v tomto případě je důležité dbát na celkově zdravý životní styl. Z jídelníčku dítěte, potažmo celé rodiny (aby dítě netrpělo tím, že jako jediné něco nesmí) je dobré vyloučit:
  • cukr,
  • kakao a čokoládu,
  • kyselé potraviny,
  • nakládané potraviny,
  • kysané a mléčné výrobky,
  • citrusy a bobulovité ovoce,
  • oříšky,
  • mořské plody.

Doma se snažte nepřetápět, teplota v místnosti by měla být nižší, a to hlavně v noci. „Pocení způsobuje podráždění a svědění kůže,“ upozorňuje Daniela Gregorová. Pokud máte možnost, používejte čističky vzduchu a doma nikdy nekuřte, protože cigaretový kouř ekzém zhoršuje. A stres? „Není prokázáno, že by stres ekzém vyvolával, ale může jeho stav výrazně zhoršit,“ vysvětluje expertka

5.  Vhodně vybrat oblečení a pečovat o něj  

Oblečení, respektive materiál, z něhož je vyrobeno, a přípravky, ve kterých je následně ošetřováno, jsou pro děti trpící ekzémem jedněmi z klíčových faktorů, které mohou stav pokožky zhoršovat. Volte oblečení ze 100% bavlny a odstraňte z něj cedulky i jejich ostré zbytky, které by mohly pokožku dráždit. „Velký pozor dejte při výběru pracího prášku a aviváže. Zvažte, jestli je nutné aviváž vůbec používat – její alternativou může být změkčení prádla v sušičce, popřípadě ještě umocnění tohoto efektu použitím míčků do sušičky,“ radí Daniela Gregorová. Potřebu dezinfekce prádla nahradíte jeho přežehlením.
Tip redakce:
Na praní prádla vašeho děťátka trpícího ekzémem můžete použít hypoalergenní a jemný
Lovela Baby Tekutý prací přípravek na barevné prádlo (koupit v e-shopu). Je vhodný i pro praní látkových plen nebo prádla novorozenců.

Připravil/a pro vás Vanda Vízková ve spolupráci s expertem Bc. Daniela Gregorová, DiS

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Expert z článku

Bc. Daniela Gregorová, DiS
Medical & Pharma Specialist
"Každá jsme krásná, jen se musíme mít rády."

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít